O Skvoš asocijaciji Srbije

SAS je granski sportski savez registrovan kod Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Mi smo krovna organizacija skvoš sporta u Republici Srbiji. SAS je član Sportskog saveza Srbije, Evropske skvoš federacije i Svetske skvoš federacije.
SAS povezuje skvoš klubove, udruženja i saveze sa teritorije Srbije. Bavimo se organizacijom takmičenja, rangiranjem takmičara, edukacijom trenera, igrača i sudija. U saradnji sa stručnim savetom formiramo reprezentativne selekcije republike Srbije u svim uzrasnim kategorijama. Brinemo se o takmičarima i klubovima, njihovim međusobnim pravima i obavezama, kao i svim različitim aspektima organizovanja u skvoš sportu.
Usko sarađujemo sa međunarodnim organizacija u skvoš sportu i naša takmičenja nalaze se u zvaničnim kalendarima Evropske i Svetske skvoš federacije.

SKVOŠ U SRBIJI
Jugoslovenska Skvoš Asociacija (JSA) je osnovana u avgustu 2001. godine u Beogradu. Odmah nakon osnivanja JSA je postala član Evropskog (European Squash Federation – ESF), kao i Svetskog skvoš saveza (World Squash Federation – WSF). Takođe je osnovana Skvoš Asocijacija Srbije (SAS), kao i Beogradska Skvoš Asocijacija (BSA). Kao svaki početak, tako je i ovaj bio težak, ali je ipak uz pomoć mnogo ljubitelja ovog sporta, 2003. godine u Beogradu otvoren SquashLand, prvi skvoš klub u Srbiji.

   Ostaci kluba SquashLand nalaze se u Pionirskom Gradu u Košutnjaku i važe za simbol početka skvoša u Srbiji. U oktobru 2004. godine je održano prvo državno prvenstvo Srbije, a odmah nakon tog prvenstva formirana je i prva reprezentacija, koja je već u novembru učestvovala na European Nations Cup, u Sloveniji. U SquashLandu su održani i mnogobrojni internacionalni turniri, kao Serbian OpenTrofej BeogradaSquashLand Open. Da JSA ulaže mnogo u razvijanje skvoša u Srbiji govori sama činjenica, da je u toku jedne godine više hiljada ljudi probalo ovaj sport, koji je do skoro bio totalno nepoznat u našoj zemlji, kao i dovođenje stranih stručnjaka koji su takođe pomogli u razvoju ovoga sporta. Poseban ponos ipak ostaju juniori, koji u sve većem broju igraju ovaj sport, i tako samim tim doprinose najviše da se on populariše. Skvoš Asociacija Srbije održava jako dobre kontakte i sa drugim zemljama na ovom području, gde je ovaj sport još uvek nepoznat i igra jako veliku ulogu u razvijanju skvoša na Balkanu.

   Godine 2006., posle odvajanja Crne Gore, promenjeno je i ime Asocijacije. Od JSA, nastala je SAS (Skvoš Asocijacija Srbije). Te iste godine otvorena su još dva kluba, u Subotici i Novom Sadu. U Beogradu je održan prvi turnir na Staklenom terenu (Glass Court), koji je postavljen na trgu Nikole Pašića. Ovaj turnir koji je organizovan uz veliku pomoć Grada Beograda, Republičke uprave za sport, kluba SquashLand i Beogradske Skvoš Asocijacije. Organizacija ovog takmičenja je ujedno označila i početak nove promocije ovoga sporta u Srbiji.

   Prvi put, 2008. godine, na međunarodnoj sceni nastupa naša ženska reprezentacija, koja po prvi put učestvuje na Kupu Evropskih Nacija, u Budimpešti. Dok prve međunarodne nastupe beleže i naši juniori, muška reprezentacija po prvi put nastupa na Evropskom Prvenstvu. Godine 2009. muška reprezentacija pokazuje još veći napredak učešćem na Svetskom Prvenstvu, u Danskoj.

   Skvoš Asocijacija Srbije pokreće zajedno sa skvoš savezima Slovenije i Hrvatske, Juniorsku Regionalnu Ligu, koja iz godine u godinu privlači sve više učesnika. Muška reprezentacija donosi 2010. godine prvu titulu Srbiji, osvajanjem Kupa Evropskih Nacija, u Poljskoj. Beogradski klub SquashLand ima iste godine čast da u saradnji sa Evropskom Squash Federacijom organizuje Prvo Balkansko Timsko Prvenstvo, gde naše devojke dolaze do svoje prve medalje, osvojivši drugo mesto.

   Squash Centar u Somboru se otvara 2012. godine kao četvrti skvoš klub u Srbiji.

   Posle nekoliko godina uspešne organizacije regionalne lige, SAS organizuje prvi zvanični Serbian junior open pod okriljem ESFa, 2012. godine. Pored poznatih juniora iz Slovenije i Hrvatske, učestvovali su juniori iz Mađarske. Na ovaj način SAS je ušao u kalendar juniorskih ESF turnira. Nedugo posle ovog turnira Aleksandar Šofranac osvaja Hungarian junior open 2012 u kategoriji do 15 godina. Ovaj uspeh je od strane stručnjaka okarakterisan kao najveći uspeh skvoša Srbije do sada. Ženska seniorska reprezentacija osvaja bronzanu medalju na Ekipnom prvenstvu Balkana, u Ljubljani (2012. godine), odnosno Sofiji iduće godine (2013.). Ovo je odraz kontinuiranog rada u juniorskoj kategoriji, gde se ističe novi trener reprezentacije Srbije Branimir Carić. On u školi skvoša, SquashLand, ima 30 juniora i odatle je došla kompletna ženska reprezentacija.

   Cilj SAS je da i u budućnosti radi na razvoju skvoša u Srbiji i regionu, te da skvoš postane olimpijski sport.